Благодаря за уточнението! Определено не бих рискувала да си прекъсна осигуряването :good: за съжаление не се осигурявам другаде, така че май ще трябва да спра дейност.
Здравейте,

Управител в ЕООД съм, със скромни постъпления (недостатъчни да покрият осигуровки и възнаграждение на втори човек). Живот и здраве ми предстои майчинство през лятото и обмислям варианти как да получавам пълно обезщетение и същевременно да не загубя бизнеса си, неработейки.

На няколко места срещам долунаписаното, но ми изглежда съмнително като информация. Има ли такава опция, наистина? Или това важи само за осигуряване без упражняване на дейност?

"Възможности за работа по време на майчинство
Друга възможност за получаване на обезщетението, което се полага по чл. 50, ал. 1 и чл. 53 от КСО, е ако майката регистрира фирма и внесе в НАП декларация, с която известява, че ще плаща осигуровки само за фонд "Пенсии". Така тя ще продължи да взима финансова компенсация до навършването на 2 години на детето."
Публикувам безплатни видеа в Ютуб като хоби и се замислям дали да си отворя Patreon. Там хората дават определена сума, за да подкрепят създател на съдържание да продължи да го прави. Но досега не съм намерила счетоводител, който да ме консултира специфично за тази платформа.  Съмнявам се да са някакви големи суми, а и платформата взима %, така че каквито и да са, ще ги тегля веднъж на 3-4 месеца.
Само СОЛ, не съм на свободна професия.

А постъпленията са от спорадични плащания в Интернет, бих казала от "нестопанска дейност" на ФЛ, на всеки 3-5 месеца.
Здравейте,

СОЛ управител съм в ЕООД, работя само аз, имам нужните осигуровки за майчинство.

Интересува ме дали след излизането в майчинство трябва ЕООД-то да продължи да плаща здравните ми осигуровки, или си ги плащам аз като ФЛ?

Също така, ако като ФЛ получа някакъв вид финансово постъпление (по PayPal или банка, но не от трудов договор), това прекъсва ли обезщетението?

Благодаря!